Romania Inegalabila cu peisaje si atractii inegalabile.

bucovinamap

Mereu mi-au placut calatoriile la munte fiind iubitor de peisaje.  Fiecare dintre locurile pe care le prezint si-au gasit o mica parte in mine. Incepand de la zecile de manastiri pe care le gasim aici care au un farmec aparte,atunci cand ajungi intr-o manastire ca cele pe care eu o sa le prezint simti ca faci parte dintr-o alta lume  mai mai linistita,mai calma pana la cetatile medievale care iti dau senzatia pentru moment ca te teleportezi in vremea lui Alexandru Lapusneanul sau Stefan cel Mare. Dar sa nu uitam nici de peisajele din Bucovina care pe mine m-au fascinat, mi-au ramas intiparite pe retina si m-au facut sa iubesc muntele. Cu toate ce le-am vizitat acum 8-9 ani inca imi pot imagina perfect lanturile de munti,satele ca de poveste izolate de lumea moderna,fermele si capitele de fan.

Daca si tu ai ramas cu asemena amintiri ca mine intra pe aplicatia Inegalabila Românie si incarca poze cu cele mai frumoase locuri pe care le-ai vizitat.Nu pot sa spun care este peisajul sau punctul turistic preferat asa ca  va invit sa facem un exercitiu de imaginatie in care eu o sa fiu ghidul vostru si o sa va prezint principalele atractii turistice din aceasta zona

Sa zicem ca ne-am hotarat sa facem o excursie prin locurile Bucovinei. Trecem peste pregatirile excursiei,ne-am imbarcat in masini si deja am ajuns la cel mai mare lac natural montan din Romania si anume la Lacul Rosu.

Lacul_rosu4

In micul nostru de la Lacul Rosu ne putem relaxa pe marginea lacului ori putem face o plimbare linistita cu barca in ciuda faptului ca la prima vedere acesta pare sinistru prin prisma cioturilor de lemn ce ies din apa.

Acum ca ne-am relaxat plimbandu-ne cu barca pe Lacul Rosu a venit vremea sa pornim din nou la drum pentru ca nu vrem sa vizitam doar Lacul Rosu. Mergand in continuare,in aval de Lacul Rosu ne intalnim cu Cheile Bicazului.

CheilebicAici,pe o lungime de 6-8 km,peretii inalti  de calcar parca incearca sa ne spuna cum Raul Bicaz care acum mic,cu mult timp in urma isi facea loc printre stancile Muntilor Hasmasul Mare. Dar peretii inalti  Bicazului nu au doar atat de spus,acestia ascund pesteri si avene. Ne putem pierde prin cele doua pesteri:Pestera Neagra si Pestera Cascada ori prin avenele: Licas si Avenul cu trei intrari.

Acum dupa ce am ascultat povestile peretilor de calcar si ne-am plimbat prin misterioasele pesteri si avene e timpul sa inaintam in frumoasa noastra excursie spre Manastirile Varatec,Agapia,Secu, si Sihastria dar nu inainte sa ne oprim la Piatra Neamt pentru a lua o masa copioasa.

Satui dupa masa copioasa ajungem la Varatec,o manastire care adaposteste aprox. 400 de maicute. Aici zidurile masive din piatra ale Manastirii ingradesc Biserica”Adormirii Maicii Domnului”,Muzeul manastirii unde anterior fusese Atelierul „Regina Maria”, cladirile administrative si casele maicutelor. Dupa manastirea Varatec urmeaza tot o manastire de maici,manastirea Agapia situata in mijlocul unei paduri,aceasta are in ansmablul ei de peste 50ha bisericile „Sf. Voievozi”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Ioan Bogoslovul” și paraclisul „Sf. Nicolae,satul manastiresc dar si casa memoriala”Alexandru Vlahuta”. Ajunsi acum la manastirea Secu aflam ca acesta a fost construita pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim de catre Nestor,fiul cunoscutului cronicar Grigore Ureche. Nu ne-a mai ramas din acest loc decat manastirea Sihastria.o manastire de calugari.
Varatec

Agapia

NeamtDupa ce ne-am incarcat bateriile cu linistea si farmecul manastirilor pornim la drum si ajungem la Targu Neam unde facem cunostiinta cu Cetatea Neamt cunoscuta si sub numele de Cetatea Neamtului. Dar pana sa facem cunostiinta avem de urcat un deal abrupt care o sa ne consume bateriile pe care le-am incarcat la manastiri…dar efortul merita. Trecem podul si dam piept in piept cu zidurile facute din piatra de rau groase de 3 m si inalte de aprox 10-12 m. Cetatea ne este prezentata si opera literara a lui Dimitrie Bolintineanu, „Muma lui Stefan ce Mare”: „Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,/Unde cură-n vale un râu mititel” […]„Dacă tu ești Ștefan cu adevărat/Apoi tu aice fără biruință/Nu poți ca să intri cu a mea voință./Du-te la oștire ! Pentru țară mori !/Și-ți va fi mormântul coronat cu flori !”

slatinavedu

Cetatea Neamtului a fost si ea trecuta pe pagina carnetelului cu”locuri vizitate” ne indeptam cu pasi repezi spre Manastirea Slatina care in timpul domniei lui Alexandru Lapusneanul(cel care a si construit manastirea) a indeplinit rolul de necropola domneasca a Moldovei. Aici putem vedea mormantul lui Lapusneanul unde este ingropat alaturi de sotia sa Ruxandra,fiica lui Petru Rares.

manastirea-voronetLa o mica aruncatura de bat vizitam Manastirea Voronet,faimoasa mai ales prin culoarea unica”Albastru de Voronet” aceasta mai fiind supra numita si „Capela Sixtina a Estului” Faimoasa manastire a fost ctitorita de Stefan cel Mare fiind una ditre cele mai valoroase dintre toate cele ctitorite de acesta. A fost construita intr-un timp record la acea vreme 3 luni si trei saptamani. Tot la Voronet putem vizita si Chilia Sf.Danil Sihastru.
In imediata apropiere putem vizita Gura Humorului si Manastirea Humor.

cetatea-de-scaun-a-sucevei

De la Humor ne indreptam direct spre Suceava unde o sa vizitam cetatea medievala Cetatea de Scaun a Sucevei intalnita si sub denumirea de Cetatea Sucevei dar si Cetatea Scheia(careia putin i se mai vad ruinele) ambele fiind construire de Petru I Musat.

Dupa vizita de la Suceava ne imbarcam din nou in masini se mergem la Manastirea Dragomirna. Aici gasim un complex manastiresc fortificat asezata pe marginea unui lac.

Odata ce am terminat vizita la Manastirea Dragomirna,ne urcam in masini si facem un nou popas in Radauti unde putem vizita doua catetrale si anume Catedrala Ortodoxa Radauti si Catedrala Pogorarea Sf. Duhj,Muzeul de Etnografie dar nu in ultimul rand Herghelia de cai infiintata in 1789 dupa instalarea Imperiului Habsburgic.

De la Radauti de indreptam spre Manastirea Putna dar mai intai facem un mic popas in Comuna Horodnic,aceasta fiind una dintre cele mai vechi asezari are tinutului Bucovinean fiind atestata istorica in sec. al XIV-lea. Ajunsi la Putna dupa micul popas la Horodnic unde gasim unul ditre cele mai importante lacase monahale din Bucovina aici fiind un important centru cultural unde s-au copiat manuscrise,s-au realizat miniaturi pretioase in muzeu gasindu-se importante manuscrise dar si icoane,obiecte de cult etc. Manastirea Putna a fost supra numita de catre Mihai Eminescu „Ierusalimul Neamului Românesc”.

Putna

Calatoria noastra se indreapta cu pasi repezi spre final dar acest lucru nu ne impiedica sa trecem si pe la Manastirile Moldovita si Sucevita alte doua lacase de cult importante pentru tinutul Bucovinean.

Ultimul punct turistic pe care noi il vizitam este Vatra Dornei unde ne oprim sa ne relaxam si sa bem din apa pura a izvoarelor bogare ce se gasesc aici.

Am ales sa scriu acest articol pentru a sustine campania Romania Inegalabila(https://www.facebook.com/InegalabilaRomanie/app_1494913710726497),proiect sustinut de Bucovina dar mai ales pentru a promova prin primsma viziunii mele atractiile turistice din tinutul Bucovinean.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s